preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Da se to više nikada ne ponovi

Autor: Maša Gerdević, 25. 2. 2017.

U povodu Međunarodnog dana na sjećanje holokausta u petak, 27. siječnja 2017., učenice 7.a Sara Budimir i Maša Gerdević s profesoricom Tatjanom Krpan Mofardin u Gradskoj su vijećnici Grada Rijeke prisustvovale predstavljanju knjige Roberta Covaza „Oleg Mandić - Posljednji dječak iz Auschwitza“.

Nikada neću zaboraviti…“ (Oleg Mandić)

U prepunoj Gradskoj vijećnici bio je i posljednji dječak iz Auschwitza, Oleg Mandić. Gospodin gradonačelnik, Vojko Obersnel, pozdravio je Olega Mandića i njegovu knjigu,   svjedočanstvo strašnih zločina koje ne smijemo zaboraviti. Knjigu su predstavili uvaženi gosti koji su naglasili da kod mladih treba poticati ljubav prema pravdi i demokraciji koja se uči od malih nogu, osobito u školi. Zahvalili su se Olegu Mandiću koji dugi niz godina govori o strahotama logora, uvijek s jedinom željom - da se to više nikada ne ponovi.

Gospodin Mandić je imao  jedanaest godina kada je s bakom  i majkom dopremljen u njemački logor. Imao je sreće što je posljednji živ izišao  iz Auschwitza,  najvećega  koncentracijskoga  logora nacističke Njemačke. Nakon njegovog izlaska iznosili su samo mrtva tijela. Dugi niz godina u domu Olega Mandića sve vezano uz logor bila je tabu tema. Istaknuo je da svi oni koji su preživjeli holokaust ne žele govoriti o tom bolnom iskustvu. Nakon dugo vremena on je počeo govoriti svoju potresnu priču. Na to ga je potaknuo, nakon deset godina šutnje, književnik i urednik Plavog vjesnika, Mladen Bjažić. Tom je čovjeku s dubokim emocijama zahvalio što ga  je prije četrdeset i dvije godine „natjerao“ da progovori o tim strahotama. Upravo prigodom obilježavanja desete obljetnice oslobođenja Auschwitza, Bjažić se bujicom riječi negodovanja obrušio na Olega Mandića: „To što si prošao i traumu koju si proživio ne pripada samo tebi, to pripada svim ljudima, cijelom čovječanstvu!“ Te su riječi duboko potresle Mandića i tada je shvatio da je dužan stalno upoznavati ljude s tim užasnim događajima, shvatio je da mora govoriti, govoriti, govoriti... On ističe da vjeruje da je dobro to što govori mladima, ali u njegovom se glasu osjeća i zabrinutost za ono što će biti sutra.

Na kraju je zaključio da je sretan što ovako postupa, što govori i ponavlja jer ako barem 0,01% mladih koji ga slušaju iskreno shvate potrebu da ustraju u borbi za pravdu i čovječnost, nije uzalud govorio.

Nikada neću zaboraviti tu strahotu koja se dogodila“, kaže gospodin Mandić koji sada ima osamdeset i četiri godine i jako želi da  se  u budućnosti ne ponovi nešto slično kao Auschwitz.Izvor fotografije: radio.hrt.hr
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / www.os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju