preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Zvir - izvor riječke vode

Autor: Darian Pupovac Pirija, 27. 10. 2017.

Iako uvodna slika izgleda kao središte kakve termoelektrane, ona je zapravo snimljena 20-tak koraka od izvora pitke vode koji opskrbljuje Rijeku i okolicu, sve do Moščeničke Drage, Jadranova i dijela otoka Krka. To su mjesto posjetili članovi grupa prirodnih znanosti u pratnji s profesorima u ponedjeljak 9. listopada 2017. godine.

Zvir su posjetile dvije grupe učenika - u prvoj su bili 5. i 6. razredi a u drugoj 7. i 8. razredi. Desetak minuta pješačenja iz školskog dvorišta kroz grad do dvorišta zgrade izvora Zvir brzo je prošlo uz razgovor. U dvorištu nas je dočekao zaposlenik riječkog riječkog komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Vlatko Kajapi koji nas je odveo na most iznad samog izvora. Dok smo promatrali kristalno čistu vodu, poslušali smo zanimljivo predavanje o izvoru Zvir i o vodi.

Nakon što smo mnogo toga čuli i naučili, uputili smo se u zgradu vodoopskrbe, u kojoj nam je predavač pokazao dvanaest pumpi koje opskrbljuju vodom Rijeku i obližnja mjesta (e, na tom mjestu je napravljena ta uvodna fotografija). Gospodin Kajapi ukratko je rekao ponešto o cijevima, turbinama i pumpama, a da bi nam bolje pojasnio o čemu je riječ, odveo nas je u kontrolni ured iz kojeg se nadzire cijela vodoopskrba. Predavač je završio predavanje posjetom laboratoriju za kontrolu kvalitete vode.

Sjećamo se jedne sitnice koju nam je gospodin Kajapi ispričao dok smo boravili u laboratoriju: "Vi gospodine (pogled prema jednom od učitelja) stojite iznad spremnika u kojem je solna kiselina, a ova grupa učenika desno stoji iznad spremnika s natrijevim-kloritom. Kad ta dva spoja pomiješamo dobijemo klor-dioksid, inače vrlo opasan i eksplozivan spoj. Zato što je tako opasan mi ga proizvodimo u malim količinama i odmah koristimo za uporabu. Klor-dioksid dodajemo u vodu koja prolazi ovim cijevima, a ta voda kasnije dolazi u naše domove. Klor-dioksid dodajemo vodi u omjeru koji za ljudsko zdravlje nije opasan. I ne samo to: klor-dioksid u vodi uništava sve baketrije koje bi ulaskom u naš organizam mogle ugroziti naše zdravlje. I to vam je to... Ajmo' sad nazdraviti čašom vode...

Sad znamo jednu više... 

Nakon posjeta Zviru, neki učenici su se uputili u školu, a neki išli svojem domu.

Obilazak izvora Zvir bio je fascinantan i veoma zanimljiv, sa sigurnošću možete reći da smo taj dan naučili nešto novo.

Za više slika kliknite ovdje.
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / www.os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju