preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Prekini lanac! – spriječimo vršnjačko nasilje

Autor: Vita Tijan, 26. 10. 2018.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u našemu se gradu već treću godinu za redom održava Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja. U sklopu ovog događaja naša je škola bila pozvana na interaktivno izlaganje i forum na temu vršnjačkog nasilja korištenjem računala i pametnih telefona pod nazivom „Zdravi grad: (N)e-nasilje“.

Sedmaši i osmaši u Gradskoj vijećnici na forumu - Tema: vršnjačko nasilje

U pratnji profesorice glazbene kulture Maje Bolić, te Matea Zoričić , pripravnice psihologije, sedmaši i osmaši naše škole 11. listopada 2018. godine zaputili su se na Korzo u Gradsku vijećnicu. Ugodno smo se smjestili kad je oko 9 sati Jadran Mandekić, voditelj projekta Rijeka – zdravi grad uputio srdačan pozdrav i dobrodošlicu učenicima OŠ Nikola Tesla i nama. Nakon njegove uvodne riječi o glavnoj temi izlaganja, riječ je prepustio Ines Lazarević Rukavina, te Ivi Sorta Bilajac Turina iz Odsjeka za prevenciju nasilja NZJZPGŽ.

Pogledali smo kratak film o vršnjačkom nasilju, te još dva kraća poučna videa. Jedan je bio jako dojmljiv, a govori o slanju uvredljivih i zlonamjernih poruka među vršnjacima.

Upravo mi, mladi ljudi, moramo biti ti koji će prekinuti lanac takvih poruka koje, iako mogu biti jako kratke (sigurno ne i slatke),  imaju moć ozbiljno naštetiti nečijem mentalnom zdravlju.

Tijekom izlaganja mogli smo sudjelovati, iznijeti svoje mišljenje ili komentirati. Voditeljice su bile dobro pripremljene i svojim su načinom izlaganja forum učinile zanimljivim. Pri kraju predavanja zamolili su nas da mobitelom sudjelujemo u anonimnoj anketi kojoj je cilj bio provjeriti jesmo li se ikada susreli s bilo kojom vrstom nasilja: na internetu, vršnjačkim, fizičkim, psihičkim ili obiteljskim.

Ovaj nas je forum naveo na razmišljanje o vrijeđanju, nasilju i zlostavljanju. Možemo se nadati da će u budućnosti biti puno manje djece i tinejdžera koji će u anonimnoj anketi odabrati kružić s rečenicom: „susreo/la sam se s nasiljem bilo kakve vrste“.
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / www.os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju