2022-03-28 09:16:12

Terenska nastava keramičara i Moje Rijeke

Ukratko, na prvoj terenskoj nastavi nakon dugo vremena i jednoj od rijetkih ove nastavne godine, učenici Keramičarske skupine i skupine Moja Rijeka, u utorak 22. ožujka 2022. godine su konačno zajedno i u veselju prošetali našim gradom.

telefonski javila: Maja Mishaze, prof. povijesti

..."Na nastavi smo spominjali riječke potoke, pa smo krenuli put Potoka i kod Dječje kuće otkrili jedan koji je sad uređen i vidljiv na površini.

Bili smo u obilasku željezničkog kolodvora i ostali oduševljeni kako je obnovljen. Na skupini Moja Rijeka radili smo, između ostalih, i tu temu i saznali da su nam Mađari sagradili i željeznicu i kolodvor.

Pogledali smo izvana zgradu u kojoj je sada Muzej grada Rijeke (u školi smo učili o Palači šećera i cijelom tom kompleksu), pa smo naš put završili u Dječjoj kući. Obišli smo je uzduž i poprijeko, a usput smo sudjelovali i na otvorenju izložbe.

Bili smo oduševljeni svime što smo vidjeli. Tek sad možemo priznati - ova zločesta pandemija uskratila nam je toliko toga lijepog što smo trebali vidjeti i posjetiti.
Ali neka, nema veze: nadoknadit ćemo mi sve..."


Piše: Jasna Malner Ladašić, prof. likovne kulture

U Dječjoj kući bila je organizirana izložba osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna, pod nazivom LIK 2022.

LIK, natjecanje-izložba koje se provodi u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencije za odgoj i obrazovanje ove godine predstavio je na županijskoj razini 27 osnovnih škola i 3 srednje škole sa 90 likovnih radova. Tri učenice naše škole a to su Tani Kristić (6.b), Marta Zečević (7.b) te Anastazija Vukelić (8.b) imali su čast sudjelovati sa svojim radovima na izložbi budući da su bili zapaženi.

Tema izložbe LIK-a 2022. je bila „Ljudsko tijelo“. Likovni zadatak bio je napraviti rekompoziciju na svojem likovnom radu koristeći se crno-bijelim ispisima reprodukcija umjetničkih djela i kolažem. Kao dio zadatka tu je bio i komplementarni kontrast i ritam ploha.

Na županijskom natjecanju odabrana su tri najuspješnija rada u kategoriji osnovnih škola i tri rada u kategoriji srednjih škola kojima se dodjeljuje priznanje dok se za izložene radove dodjeljuju pohvalnice. Domaćin ovogodišnjeg LIK-a bila je OŠ Turnić.

Izložbi je imala dosta velik odaziv a naša djeca su pokazala da mogu i žele biti dio umjetničkog i izlagačkog svijeta. Iz Dječje kuće otišli smo prepuni lijepih dojmova.


Osnovna škola "Brajda" Rijeka