preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Brajda" Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Otkrivene čari adventa u Zagrebu

Autor: Anna Lukanec, 22. 12. 2017.

Blagdanom Sv. Nikole započelo je razdoblje božićnoga veselja. Neočekivani i posebni dar dobili smo on naše škole – posjet hrvatskom velegradu punom događanja, izložbi, muzeja i veselja tijekom adventa. Taj smo  poklon iskoristili  7. prosinca 2017. Ukratko: u vremenu priprema za Božić posjetili smo Novu TV, izložbu „Nikola Tesla – Mind from the future“ i Muzej iluzija.

Prepuni iščekivanja i željni novih iskustava osmaši, razrednici Martin Miharija i Svijetlana Miljković, prirodoslovci, njihova voditeljica  Emilija Cuculić i psihologinja Linda Kolić-Sobol,  uputili su se u ranojutarnjim satima kroz bajkoviti Gorski kotar do Zagreba kako bi posjetili Izložbu „ Nikola Tesla – Mind from the future“, Muzej iluzija, televizijsku kuće Nova TV i uživali u adventskom ambijentu koji je već drugu godinu proglašen kao najbolji advent u Europi.

Osmaši i njihovi razrednici pozdravili su prirodoslovce i njihovu pratnju, pa su te dvije grupe krenule u drugom smjeru da bi se sastali na Izložbi o Nikoli Tesli.

Prva postaja osmaša bilo je studio televizijske kuće Nova TV. Otkriveni su neki detalji, na koje mi, gledatelji, ni ne obraćamo pozornost dok pratimo vijesti ili televizijske serije. Naime, iza kamere nalazi se veliki tim iznimno talentiranih novinara, kamermana, montažera,  tehničkog osoblja, kao i šminkera i ostalog osoblja. Naš domaćin, producent Informativnog programa, mnogo nam je otkrio o tome što se događa iza kamera: kako vijesti „putuju“ do malih ekrana, a  rekao nam je i mnogo tehničkih pojedinosti, no neke stvari moraju ostati tajnom.

Zatim smo se uputili na veličanstvenu, bogatu izložbu o našem najvećem izumitelju i vizionaru Nikoli Tesli. Izložba je putujuća i prva joj je postaja upravo grad Zagreb, nakon kojeg se seli u New York i ostale metropole u kojima je Nikola Tesla ostavio najveći trag. Osim spomenutih ( Zagreb, New York) izložba će se moći vidjeti i u  Pragu, Budimpešti, Parizu i Dubaiju.

Smještena je u Meštrovićevom paviljonu, što je savršeno mjesto s obzirom da su Tesla i Meštrović bili dobri prijatelji. Na Izložbi smo mogli vidjeti prave školske klupe u kojima je sjedio Tesla dok je pohađao školu, te njegove brojne izume i mnoge interaktivne postave. Izložba je  uspješno spojila film, animaciju, video umjetnost, a sve to zahvaljujući izumima Nikole Tesle. Naša je znatiželja zadovoljena u potpunosti jer smo puno toga mogli dotaknuti, isprobati, fotografirati se kao na malo kojoj izložbi.

Za vrijeme šetnja do  Muzeja Iluzija uspjeli smo razgovarati o dojmovima, a i pripremiti se za ono što nas očekuje. Muzej iluzija ( kao što i naziv kaže) bio  je prepun eksponata, zbog kojih su čak i profesori morali protrljati oči i pogledati dvaput. Učenici su pomno proučili svaki postav (beskrajna soba, pijana prostorija, ogledala). U svakom slučaju nismo bili razočarani što je rezultiralo mnoštvom zanimljivih fotografija.

Prepuni doživljaja uputili smo se prema slavnom i raskošnom Adventu. Nakon što smo prošetali po okićenom „Jelačiću”, popili tople čokolade i nauživali se gledajući bezbroj božićnih lampica, bilo je vrijeme za povratak.

Vožnja se autobusom inače ne spominje u ovakvom izvješću, ali ovo je važan moment našeg izleta – na povratku u Rijeku zaustavili  smo se  na odmorištu Ravna gora koja je na našu ogromnu sreću bila zabijeljena od prvog ovogodišnjeg snijega.  Došlo je  do neizostavnog grudanja sa svježim snijegom kojega vrlo rijetko viđamo u našem gradu.

Možemo se složiti da se nitko kući nije vratio ravnodušan i svatko je našao bar jedan kutak Zagreba u koji će se zasigurno vratiti.
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

e-Dnevnik
Korisni linkovi

Vijesti
Anketa
Koji ulaz u školu češće koristiš?
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Brajda" Rijeka / Ivana Rendića 6, HR-51000 Rijeka / www.os-brajda-ri.skole.hr / ured@os-brajda-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju